L'ÒLIBA


L'Òliba (Tyti alba) és un ocell rapinyaire nocturn d'uns 34 cm de llargada,  amb plomatge marronós, la cara i el pit blancs. La seva cara té forma de cor, amb uns ulls grans i negres. Les seves potes són llargues i acabades en unes fortes urpes amb les que captura les seves preses.La femella sol pesar més que el mascle.



L’òliba emet 17 sons diferents, entre crits i xisclets. Per culpa d’aquests sons sempre ha estat relacionada amb bruixes.
Catalunya n'hi ha a les zones mediterrànies: a les torres de les esglésies i en edificis abandonats, tot i que també aprofita arbres foradats.

Resultado de imagen de oliba

A mitjans de primavera, la femella pon de 4 a 6 ous i els cova durant 33 dies. Mentre la femella incuba els ous, el mascle s'encarrega de portar el menjar. Si una cria es mor, serveix d'aliment per als seus germans.
S'alimenta principalment de ratolins, i, quan n'hi ha en abundància, n'emmagatzema en llocs de cria. En anys pobres en ratolins, en canvi, menja ocells petits, i de tant en tant, papallones nocturnes i rat-penats. Quan manca l'aliment, l'òliba caça també durant el dia

Imagen relacionada

Costums:

  • És sedentària i a l'hivern n'arriben més provinents de l'Europa més freda.
  • Viu en zones habitades, aprofitant els campanars de les esglésies, masies aïllades, i edificis en runes.
  • Vola silenciosament, aterrant amb el cos vertical amb les ales cap enrere.


Fonts d'informació:

https://ca.wikipedia.org/wiki/%C3%92liba

http://www.xtec.cat/~fturmo/d108/ocells/oliba.htm

http://cimdaligues.com/oliba/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LES LLÚDRIGUES

LES SEQUOIES DEL MONTSENY

L'ÓS BRU DEL PIRINEU